Sokoksen turkiskohu paljasti painostuskoneiston voiman

Sokoksen turkiskohu paljasti painostuskoneiston voiman

Suomessa saatiin todistaa erikoista medianäytelmää 8. ja 9. joulukuuta. Kaikki alkoi siitä, kun S-ryhmään kuuluva tavarataloketju Sokos ilmoitti luopuvansa kaikista turkissomisteista valikoimissaan. Ketju on luopunut kokoturkiksien myynnistä jo aiemmin. Syntyi mediakohu, joka mielenkiintoisella tavalla näyttää, miten turkistuotannolla on vahva lobbauskoneisto ja miten kansanedustajat hanakasti ovat puolustamassa alaa väitteillä, jotka ovat kuin suoraan tuottajajärjestöjen pamfleteista.

Kiinnostavaa tapahtumaketjussa oli, että alle vuorokaudessa synnytetyllä paineella onnistuttiin saamaan S-ryhmä laimentamaan alkuperäistä ulostuloaan. Yhtä kiinnostavaa on, että tämä palaute ei tullut S-ryhmän asiakasryhmiltä, siis kuluttajilta, vaan poliitikoilta ja tuottajilta. Alan lonkerot näyttävät ulottuvan pitkälle

Seuraavassa on kertaus siitä, miten kohu mediassa eteni.

1.

Torstaina 8.12. klo 16 S-ryhmä tiedottaa, että Sokos luopuu turkiksista. Tiedotteessa vedotaan S-ryhmän yleisiin vastuullisuusperiaatteisiin.

2.

Torstaina 8.12. klo 17 Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Antti Kurvinen kehottavat Uudessa Suomessa ihmisiä boikotoimaan Sokosta päätöksen johdosta. Boikotti uutisoidaan ampparit.com-sivuston mukaan noin 30:ssä eri mediassa.

3.

Torstaina 8.12. klo 19 Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura sanoo kommentoivansa asiaa vasta myöhemmin, koska hän on ”saanut S-ryhmästä toisenkinlaista viestiä”. ”Haluan ensin selvittää, mitkä ovat faktat”, Tiura sanoo.

4.

Perjantaina 9.12. klo 9 Maataloustuottajien etujärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii Maaseudun tulevaisuudessa Sokokselta nöyrää anteeksipyyntöä turkispäätöksestä. ”Haluan tietää seuraavaksi, onko viestinnässä tapahtunut virhe ja kuinka esimerkiksi Pohjanmaan osuuskaupat tähän suhtautuvat”, Marttila kommentoi.

5.

Perjantaina 9.12. klo 10 Linnan juhlissa turkikseen pukeutunut Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski sanoo Verkkouutisille, että Sokoksen linjaus on ”raju hyökkäys kotimaista elinkeinoa ja yrittäjyyttä kohtaan”. Myös muiden muassa Maaseudun tulevaisuus, Talouselämä ja Uusi Suomi uutisoivat lausunnon.

6.

Perjantaina 9.12. klo 11 Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop sanoo MTV:lle, että Sokoksen turkistuotteiden myynnin lopettamisuutinen on perätön ja S-ryhmä tiedottaa asiasta pian.

7.

Perjantaina 9.12. klo 11 S-ryhmä julkaisee tiedotteen, jossa sanotaan edelleen, että Sokos luopuu turkistuotteiden myynnistä, mutta tarkennetaan että linjaus ei perustu S-ryhmän vastuullisuusperiaatteisiin.

8.

Perjantaina 9.12. klo 12 S-ryhmän kenttäjohtaja Arttu Laine antaa lausunnon, että turkiksia ei ole linjattu pysyvästi valikoiman ulkopuolelle Sokoksella, vaan päätös on voimassa ”toistaiseksi”.

9.

Perjantaina 9.12. klo 12 Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura sanoo samassa jutussa, että ”tulevaisuudessa kaikissa S-ryhmän kaupoissa, myös Sokosten valikoimissa, voi olla myynnissä eettisesti ja vastuullisesti tuotettua suomalaista turkista”. Tiura kertoo olevansa tyytyväinen.

10.

Perjantaina 9.12. kl 14 Keskustan kansanedustajat Kärnä ja Kurvinen vaativat uudessa tiedotteessa, että S-ryhmä alkaa aktiivisemmin markkinoimaan kotimaisia turkistuotteita.

Alle vuorokaudessa saatiin siis yksi tavarataloketju muuttamaan ulostuloaan. Myötävaikuttajina olivat Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK, Suomen turkiseläinten kasvattajien liitto sekä Keskustan ja Kokoomuksen kansanedustajia. Markkinatalouden nimiin usein vannovien puolueiden edustajat päättivät tässä tilanteessa ottaa ohjat omiin käsiinsä ja puuttua tavarataloketjun tuotevalintoihin ja asiakkaille suunnattuun viestintään.

Kuluttajien mielipidettä ei kysytty. Ehkä koska aavistettiin, että niin monet ovat jo heränneet turkistarhauksen epäeettisyyteen. Voit nyt ilmaista tukesi Sokokselle allekirjoittamalla vetoomuksen.

Animalia tekee töitä turkistarhauksen kieltämiseksi hankalassa ympäristössä ja joutuu kohtaamaan turkistarhauksen voimakkaan lobbauskoneiston. Tue työtämme hankkimalla aineeton lahja ”Tarhaton tulevaisuus 

–Lisäys 9.12.2016 klo 16:33: Kärnän ja Kurvisen uusi vaatimus S-ryhmälle–

Kirjoittaja: Veikka Lahtinen, Animalian kampanjavastaava

kuvaturkis