Sokoksen linjaus vie Suomea edistykselliseen suuntaan

dsc_0690Suomalainen tavarataloketju Sokos ilmoitti eilen, että se luopuu kaikista turkistuotteista ja -somisteista valikoimissaan. Sokoksen tiedotteessa kerrottiin, että se haluaa tarjota asiakkailleen eettisesti ja ympäristön kannalta kestäviä tuotteita ja palveluita.

Animalia kiittää Sokosta vastuullisesta päätöksestä. Linjaus on jälleen yksi osoitus siitä, että turkisten tuotanto ja kysyntä hiipuvat niin kotimaassa kuin maailmanlaajuisestikin. Vastaavia linjauksia on kuultu maailmalta jo paljon, kun useat isot kansainväliset vaateyritykset, kuten Armani, Hugo Boss ja H&M, ovat luopuneet turkistuotteista. Lisäksi turkisten tuotanto käy yhä tuottamattomammaksi, eivätkä alan vastuullisuusväitteet ole enää uskottavia.

”Useat maat ovat jo kieltäneet turkistarhauksen eettisistä syistä. Tällä hetkellä tarhauskieltoa käsitellään Tšekin parlamentissa hyvällä menestyksellä. Belgian Vallonia kielsi turkistarhauksen lokakuussa. Lisäksi Luxemburg on kieltämässä tarhauksen, Virossa kielto on menossa hallituksen käsittelyyn”, kertoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Päätöstä kritisoidaan harhaanjohtavin väittein

Keskustan kansanedustajat Antti Kurvinen ja Mikko Kärnä puolustelevat turkiksia vetoamalla tekoturkisten epäekologisuuteen. Turkisten mainostaminen ekologisena on kielletty kuitenkin jo vuonna 1993.

”Turkisalaa on jo 1990-luvulla kielletty mainostamasta turkiksia ekologisina. Turkis on huonompi valinta verrattuna mihin tahansa tekokuituun. Lisäksi pitää muistaa, että 90 % turkiksista käytetään somisteisiin, joten niitä ei edes tarvita vaatemateriaalina, vaan ne ovat ylimääräisiä turhakkeita”, Kivelä sanoo.

Kärnän ja Kurvisen mielestä kauppaketjujen tekemät päätökset turkiksista luopumisesta vaarantavat suomalaisen tuotannon, jolloin se siirtyy maihin, joissa on alemmat standardit tuotannolle. Myös Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura väittää suomalaisen turkistuotannon olevan eettistä. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila puolestaan kertoo, että ala tekee jatkuvasti töitä eläinten hyvinvoinnin kehittämiseksi.

”Nämä väitteet eivät pidä paikkaansa. Suomalainen tuotanto ei takaa eläimille parempaa kuin ulkomainen turkistuotanto. Suomalaiset ”eettiset” tarhat ovat kuin mitkä tahansa turkistarhat muualla maailmassa. Villieläin ei voi voida hyvin pienessä verkkopohjaisessa häkissä, vaan kaikilla tarhattavilla lajeilla esiintyy vakavia hyvinvointiongelmia maasta riippumatta. Törkeintä näissä väitteissä on se, että turkisala Suomessa on aktiivisesti vastustanut kaikkia eläinten hyvinvointiin esitettyjä parannusehdotuksia. Suomalaiset tuottajat ovat myös ansioituneet oman tuotantomallin viemisellä Kiinaan. Suomi on esimerkiksi vienyt siitoseläimiä ja kouluttanut kiinalaisia tarhaajia, joten suomalaisella turkistarhauksella on pikemminkin turkistuotantoa maailmalla levittävä, kuin ehkäisevä vaikutus”, Kivelä kertoo.

Animalia ja norjalainen eläinoikeusjärjestö NOAH julkaisivat viime vuonna raportin, jossa paneudutaan suomalaisen turkistuotannon väitteisiin pohjoismaisesta eettisestä turkiksesta. Raportti osoittaa nämä väitteet paikkaansa pitämättömiksi.
Lisätietoa ja linkkejä:

Mai Kivelä
toiminnajohtaja, Animalia
puh. 050 384 5072
mai.kivela(at)animalia.fi

Animalian ja NOAHin raportti: Case Saga Furs – myytti eettisestä turkiksesta

Animalia blogi 27.11.2016: Myötätuulta turkistarhauksen alasajossa

Animalian tiedote 30.6.2016: Turkisten tuotanto romahtanut maailmanlaajuisesti – myös Suomessa turkisala vaikeuksissa