Kalojen hoidon laiminlyöntiin Kokkolassa puututtava

Kalojen hoidon laiminlyöntiin Kokkolassa puututtava

Kokkolan kaupunki on tehnyt päätöksen, ettei kaupungin hoitamaa Pikiruukin lampea ilmasteta tänä talvena. Päätös saattaa aiheuttaa lampeen istutettujen karppien tukehtumisen.

Kokkolan kaupunki on pitänyt jo vuosia karppeja lammessa ilahduttamassa kaupunkilaisia ja pitämässä lammen pohjaa puhtaana. Vuoden 2013 talvella lammen karpit tukehtuivat hapen puutteeseen, minkä johdosta kaupunki hankki ilmastimen pitämään lammen happipitoisuutta yllä talvisin.

fish-1755473_1280Viime viikolla Kokkolan kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Juha Ritamäki kuitenkin päätti, ettei ilmastinta käytetä tulevan talven aikana. Vs. teknisen johtajan Heikki Penttilän mukaan nykyisten karppien tilalle hankitaan uusia, mikäli ne tukehtuvat talven aikana. Päätöstä perustellaan halulla käyttää lampea luisteluun talven aikana. Tähän asti luistelu on onnistunut, kun sulana oleva paikka on aidattu.

“Kalat huomioidaan päätöksenteossa erityisen heikosti. Kalojen oikeuksille tulisi kuitenkin antaa sama painoarvo kuin muidenkin eläinten oikeuksille”, Animalian varapuheenjohtaja Roope Kanninen toteaa.  Kaloja aliarvioivat asenteet elävät sitkeinä siitäkin huolimatta, että viime vuosina tiede on mm. osoittanut kalojen tuntevan kipua kuten muutkin eläimet (1) ja masentuvan kalakasvattamo-oloissa (2).

“Animalia on ollut tapauksesta yhteydessä Kokkolan valvontaeläinlääkäriin, joka kertoi, että asiasta on  jo annettu kritisoiva lausunto Heikki Penttilälle. Valvontaeläinlääkärin mielestä asiassa rikotaan eläinsuojelulakia”, Roope Kanninen kertoo. Myös Evira on paheksunut päätöstä ja muistuttanut, ettei eläintenpidossa saa aiheuttaa eläimille tarpeetonta tuskaa.

Animalia on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Ilmoitus tehtiin ilman rangaistusvaatimusta. “Päätavoitteemme on kuitenkin karppien asianmukainen kohtelu ja toivomme viranomaisilta toimia oikean ratkaisun saamiseksi. Mikäli katsotaan, että karppien pito haittaa lammen käyttöä muihin tarkoituksiin, tulee asia hoitaa siirtämällä karpit muualle lajityypillisiin oloihin”, Roope Kanninen sanoo.

Animalian tietojen mukaan asiaa käsitellään vielä tämän viikon aikana Kokkolassa. Animalia vaatii, että aiempi päätös pyörretään, ja karppien lampi ilmastetaan talven yli.

Lisätietoja:

Roope Kanninen, varapuheenjohtaja
Animalia
p. 040-8266995, roopekanninen@hotmail.com

Mai Kivelä, toiminnanjohtaja
Animalia
p. 050 384 5072, mai.kivela@animalia.fi

1. https://www.psychologytoday.com/blog/animal-emotions/201406/fish-are-sentient-and-emotional-beings-and-clearly-feel-pain
2. http://www.upi.com/Science_News/2016/05/25/Study-Farm-raised-salmon-suffer-from-depression/5391464194628/

Ylen uutinen asiasta: http://yle.fi/uutiset/3-9308087