Mikko Kivinen ei solvaa tofua sattumalta

Mikko Kivinen ei solvaa tofua sattumalta

Tofu on ihan sietämätöntä. Kaikki, jotka väittävät muuta, ovat valehtelijoita. Se on ihan mautonta visvaa, hän sanoo ja nauraa makeasti päälle.

Näin puhuu Mikko Kivinen Iltalehdessä 22.11. jutussa, joka on otsikoitu Mikko Kivinen ei kinkustaan luovu – ”Tofu on ihan sietämätöntä”. Jutussa Kivinen kertoo omista jouluperinteistään ja vakuuttaa että tutulta tuottajalta ostettu kinkku tulee varmasti hyvistä olosuhteista.

Tofua solvaavien kommenttien lisäksi jutussa kiinnittää huomiota erityisesti kohta, jossa mainitaan että Kivinen on ”ollut mukana” lihatuottajien Laatuvastuu-kampanjassa. Kyseessä on Lihatiedotusyhdistyksen kampanja, jonka yksi osa on Animalian blogissa aiemmin käsitelty ”Possugeneraattori”. Lihatiedotusyhdistys määrittelee tavoitteekseen ”että lihaa arvostetaan, siitä nautitaan ja sitä pidetään osana terveyttä ja hyvinvointia edistävää ruokavaliota”.

Jutun ohimenevä huomio Kivisen osallistumisesta kampanjaan tuntuu aikamoiselta vähättelyltä, sillä juttu selvästi edistää kampanjan ydinviestiä: että suomalainen liha on luotettavaa ja että sen syöminen on ihmiselle hyväksi. Iltalehden jutussa ei tuoda ilmi, että Kivinen on muun muassa juontanut viikkoa ennen haastattelua Lihatiedotusyhdistyksen tilaisuuden Kampin kauppakeskuksessa. Kivinen siis ei vain ole ”ollut mukana” kampanjassa, kuten jutussa kerrotaan, vaan toimii myös haastattelun antamishetkellä kampanjan julkkistukijana.

Kivinen on käynyt tekemässä samanlaista propagandatyötä myös Radio Rockin haastattelussa, jossa juontaja näennäisesti omasta aloitteestaan pyytää Kivistä vastaamaan Lihatiedotusyhdistyksen Possugeneraattorin kysymyksiin. Selvästi Lihatiedotuksella on hyvät mahdollisuudet hoitaa mediasuhteita.

Pitääkö Kivisen tofuun Iltalehden jutussa kohdistama solvaus tulkita jonkinlaiseksi lihateollisuuden paniikkireaktioksi kasvavan vegebuumin edessä? Ehkä suomalaiset eivät tänä vuonna ostakaan noin seitsemän miljoonan kilon tavallista määrää kinkkua?

Kävi miten kävi, lihantuottajien mediatyön vastineeksi on syytä muistuttaa muutamasta asiasta: Vaikka kivunlievitystä käytetään yleisesti, Suomessa sallitaan monista maista poiketen seitsemänteen elinvuorokauteen saakka porsaan kastrointi myös ilman kivunlievitystä. Emakoita on myös sallittua pitää yhden porsimiskierron aikana noin 75 vuorokautta liikkumista rajoittavassa häkissä, joten eläin viettää siellä lähes puolet elämästään. Kun kuluttajalle markkinoidaan vastuullista ja laadukasta lihaa, ei ehkä odottaisi, että Laatuvastuu-järjestelmän kriteeri 90-kiloisen sian elintilaksi on ”yli 0,9 neliömetriä”.

Kuluttajien tiedonsaannin kannalta on tärkeää, että mediat toisivat suoremmin esiin, kun henkilö ei anna haastattelua huvikseen, vaan taustaorganisaationsa etu mielessä. Kivisen väitteitä eläinten hyvinvoinnista on helpompi arvioida, kun muistaa, että Lihatiedotusyhdistyksen päätavoite on lihan myynnin kasvattaminen.

Niin ja Mikko: jos tofu ei maistu, todennäköisesti paistamisessa ei ole käytetty riittävästi rasvaa ja mausteita. Vinkkejä valmistamiseen löydät ruokablogeista, tai vaikkapa tästä jutusta.

Animalia avaa pian ”Vegejoulu”-tapahtuman facebookiin, josta löydät vinkkejä maistuviin eläimettömiin jouluruokiin. Tapahtuma ei ole saanut tukea Lihatiedotusyhdistykseltä.

Voit tehdä eläimille paremman joulun myös antamalla läheisellesi aineettoman lahjan.

Kirjoittaja: Veikka Lahtinen, Animalian kampanjavastaava

possut