Katukoiran elämää Romaniassa

Katukoiran elämää Romaniassa

Pentuja Glinan tarhalla Kulkurien aktiivin kanssa. Kuva: Veera Nuri
Pentuja Glinan tarhalla Kulkurien aktiivin kanssa. Kuva: Veera Nuri

Suomalainen valokuvaaja Veera Nuri toteutti pitkäaikaisen haaveensa viime kesänä ja muutti Romaniaan tekemään eläinsuojelutyötä kodittomien koirien parissa. Nyt Nuri työskentelee Rescueyhdistys Kulkurit ry:n Carpe-projektissa, jossa rakennetaan Romaniaan uutta nykyaikaista koiratarhaa. Animalia avusti projektia ohjaamalla saamastaan testamenttilahjoituksesta Kulkureille 2 500 euroa. Nyt Nuri kertoo millaista on romanialaisen katukoiran ja niiden suojelijoiden arki.

Kohta vuoden täällä asuttuani uskallan jo väittää tietäväni, millaista eläinsuojelijan arki täällä on ja voi olla. Koiria on paljon. Lähes jokainen tarvitsee jonkinlaista apua. Tänään ajaessani tarhalle näin tien laidoilla yli kymmenen koditonta koiraa, Glinan kylässä sijaitsevalla koiratarhalla niitä odotti lähes kolmesataa.

Vaikka kuinka haluaisi auttaa jokaista vastaan tulevaa raasua, ei voi unohtaa jo vastuulleen ottamiaan koiria. Vastuu niiden hoitamisesta ja auttamisesta on ensisijaista, koska niillä ei ole enää mitään muuta toivoa kuin se, mihin eläinsuojelijan resurssit riittävät. Henkilökohtaisesti autan mieluummin kymmentä koiraa hyvin kuin lukitsen tarhalle kymmeniä ilman mahdollisuutta tarjota niille todennäköistä poispääsyä tai riittävän laadukasta elämää.

Koira Glinan tarhalla. Kuva: Veera Nuri
Koira Glinan tarhalla. Kuva: Veera Nuri

Paikallisten eläinsuojelijoiden valinnat eivät ole helppoja. Kuinka sulkea silmänsä, kun oven eteen ilmestyy pahvilaatikollinen pentuja tai sanoa ei, kun hätääntynyt ääni puhelimessa anelee viimeistä toivoa vaarassa olevalle eläimelle. On valitettavaa mutta totta, että eläimiä kertyy huollettavaksi paljon ja hätäratkaisuista tulee arkipäivää.

Tämänhetkinen Glinan tarha on malliesimerkki siitä, kuinka käy, kun väliaikaiseksi tarkoitetusta tulee pysyvää ja toiminta on pitkäjaksoisesti lyhytnäköistä. Tarhalle saapuessa näkyy rivi toisensa jälkeen halvoista materiaaleista kyhättyjä häkkiviritelmiä. Vähän joka paikasta sojottaa ja repsottaa vähän jotain. Jotakin voisi ja pitäisi olla korjaamassa jatkuvasti. Ei tiedä mistä aloittaisi. Alkuun tuntui lohduttoman epätoivoiselta ja riittämättömältä, nyt pelkään eniten turtuvani siihen tunteeseen. Onneksi en ole yksin.

Tälle tontille nousee uusi Carpe-koiratarha. Kuva: Veera Nuri
Tähän nousee Carpe-koiratarha. Kuva: Veera Nuri
Glinan tarha. Kuva: Veera Nuri.
Glinan tarha. Kuva: Veera Nuri.

 

 

 

 

 

 

 

Jossain vaiheessa raja tulee vastaan ja asioiden on muututtava perustuksiaan myöten. Askel on valtava, ja projekti lähes epärealistinen. Tarvitaan uusi tarha, paras mahdollinen. Sellainen, missä jokainen koira voi mahdollisimman hyvin ja puitteet ovat oikeasti kunnossa. Sellainen, että törmätessäni kadulla apua tarvitsevaan koiraan voin ottaa sen hyvillä mielin kyytiin, se tulee pääsemään oikeasti hyvään paikkaan. Sen elämäntarinassa herää toivo paremmasta. Tieto siitä, että tähän tulee muutos auttaa jaksamaan kaaosarjen ja turhalta tuntuvan työn keskellä. Tämä ei jää tähän.

Uuden, Mitrenin kaupungissa sijaitsevan Carpe-tarhan tontilla on helppo hengittää. Asiat, joiden tulisi olla itsestäänselvyyksiä, tuntuvat luksukselta. Sähköt, juokseva vesi, kunnolliset sisätilat, kestävät materiaalit ja alusta asti loppuun mietityt asiat valavat uskoa uuden arjen toimivuuteen. Tehtävää tulee olemaan paljon, mutta se kaikki on sen arvoista.

Näin suuria muutoksia ei tehdä yksin, eikä edes ihan pienellä porukalla. Kun auttajia on paljon, pienestä tulee suurta ja mahdottomasta mahdollista. Jokainen lahjoitus on lottovoitto tällaiselle projektille ja eläimille, jotka pääsevät tulevaisuudessa uuden tarhan suojiin ja sieltä eteenpäin. Kiitollisuutta Animalian kautta tulleelle testamenttilahjoitukselle on vaikea kuvata sanoin, se merkitsee niin paljon. Kiitos kuuluu myös hänelle, joka luotti Animalian vankkaan ammattitaitoon ja kokemukseen ja mahdollisti testamentillaan lahjoituksen. Kuinka paljon voikaan tehdä hyvää vielä silloinkin, kun itse ei ole enää täällä. Voi antaa rahaa, mutta voi antaa myös toivoa. Kiitos siitä.

Tällä viikolla vietetään hyvän testamentin teemaviikkoa ympäri maailmaa. Animalia on mukana Hyvä testamentti -kampanjassa. Kampanjassa on mukana yleishyödyllisiä yhdistyksiä, jotka ovat Vastuullinen lahjoittaminen Vala ry:n jäseniä. Lue lisää testamenttilahjoittamisesta: animalia.fi/testamentti

Uutinen Animalian testamenttilahjoituksesta koirille.

 

6
Koira Glinan tarhalla. Kuva: Veera Nuri.