Särkänniemen on kannettava vastuunsa delfiineistä

Särkänniemen on kannettava vastuunsa delfiineistä

Särkänniemen ensimmäiset delfiinit pyydystettiin vuonna 1985 Meksikonlahdelta, minkä jälkeen niitä ja niiden jälkeläisiä käytettiin taloudellisen hyödyn tavoitteluun 30 vuotta. Vaikka delfinaariotoiminta on nyt lopussa, Särkänniemen velvollisuudet eivät ole päättyneet. Särkänniemen on taattava Veeran, Delfin, Leevin ja Eevertin hyvinvointi niiden loppuelämän ajan.

Aamulehden uutisessa 16. elokuuta Särkänniemen hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman kertoo, että delfiinit siirretään pian, mutta sijoituspaikkaa ei kerrota.

”Mikäli delfiinit on pakko siirtää, on tärkeää, että väliaikainen laitos on EU:n sisällä toimiva paikka, jossa niitä ei käytetä lisääntymistarkoituksiin. Särkänniemen on myös säilytettävä delfiinien omistajuus, jotta sillä on edelleen päätäntävalta delfiinien turvapaikkaan pääsemiseksi”, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Delfiinien siitoskäyttö vankeudessa synnyttää lisää kärsimystä ja yhä useampia turvapaikkaa tulevaisuudessa tarvitsevia eläimiä.  Myös julkisuudessa spekuloitu Attica Zoological Park on huono vaihtoehto delfiineille. Delfinaarion ulkoaltaiden aurinkosuojien on todettu olevan riittämättömät suojaamaan delfiinejä auringolta. Eläintarhalla on myös ollut taloudellisia vaikeuksia, ja siellä on kuollut viisi delfiiniä viimeisten viiden vuoden aikana.

”Erityisen huonoksi siirtokohteeksi Attican tekee se, että Kreikassa villieläinten näytöskäyttö on laissa kielletty. Meidän ei tule antaa delfiinejä maahan, jonka viranomaiset eivät kykene valvomaan lakien toteutumista. Nykytilassa Attica ei pysty takaamaan delfiinien hyvinvointia”, kertoo Animalian delfinaarioasiantuntija Niina Lätti.

Turvapaikat eivät ole utopiaa

Toisin kuin julkisuudessa on keskusteltu, luonnonvesiturvapaikka on todellinen vaihtoehto. Tällä hetkellä Euroopassa on suunnitteilla kaksi turvapaikkaa, joista toinen on Merlin Entertainmentin ja Whale & Dolphin Conservationin yhteisprojekti ja toinen italialaisten järjestöjen ja tutkimusinstituuttien projekti.  Näiden valmistumiseen menee arvioiden mukaan 2–5 vuotta.

”Koska Särkänniemi on omalla toiminnallaan aiheuttanut delfiinien tilanteen, sen tulisi nyt sitoutua turvapaikkaprojekteihin ja tukea niitä. Näin Särkänniemi voisi olla edelläkävijä ja näyttää esimerkkiä muille delfinaarioille Euroopassa ja maailmanlaajuisesti”, Kivelä sanoo.

Delfiinien luonnonturvapaikalla tarkoitetaan yleensä rannikolla sijaitsevaa, aidoitettua merialuetta, jossa delfiineille tarjotaan mahdollisimman luonnonmukaiset elinolosuhteet. Turvapaikassa delfiinien tarpeista, kuten ruokkimisesta ja Särkänniemen delfiinien tapauksessa lääkinnästä, huolehditaan.

Lisätiedot:

Särkänniemen delfiinit – Usein kysytyt kysymykset

Mai Kivelä
toiminnanjohtaja (vs.), Animalia ry
puh. 050 384 5072
mai.kivela(at)animalia.fi

Niina Lätti
delfinaarioasiantuntija, Animalia ry
puh. 045 7750 1570
niina.latti(at)animalia.fi