Kun läheiset eivät ymmärrä

Nuori-Animaali_2016_1200x900Ovatko negatiiviset kommentit veganismista sinulle arkipäivää? Entäs klassiset pupuvitsit? Kenties haukutkin? Elämän ei kuitenkaan tarvitse jatkua näin! Minulla on sinulle vinkkejä, joilla saat läheisesi innostumaan kanssasi kasviperäisestä ruuasta.

Ensiksi, tutustu vegaanisuuteen kunnolla, jotta osaat puolustaa omia arvojasi. Katso dokumentteja (kuten Earthlings, Cowspiracy, Forks over Knives), lue kirjoja (mm. The China Study, Skinny Bitch, Eating Animals) ja selaa Animalian sekä Vegaaniliiton sivuja. Siten et jää sanattomaksi väittelyssä. Plussana opit samalla itsekkin toteuttamaan omaa elämäntapaasi paremmin.

Ole ylpeä vakaumuksestasi, äläkä häpeä sitä. On hieno juttu, että välität! Ilkeitä kommentteja tulee ja menee, mutta tärkeintä on, ettet ota niitä itseesi. Yleensä ihmiset ovat vain kateellisia, sillä eivät itse pystyisi samaan kuin sinä. Usko siihen, että teet tärkeää asiaa terveydellesi, maapallolle ja eläimille.

Kerro faktat. Älä kuitenkaan lähde saarnaamaan hyökkäävälla asenteella, sillä se ärsyttää muita. Ole mieluummin positiivinen ja lempeä. Pidä mielessä, että lihansyönti on nykypäivän maailmassa niin normaali asia, että kaikkiruokaisten saattaa olla aluksi vaikea ymmärtää näkemystäsi. Olit joskus itsekin samanlainen kuin he, joten mieti, miten entinen minäsi ottaisi asian parhaiten vastaan. Huutamalla vai rauhallisella informatiivisella keskustelulla?

Jos läheisesi ei ole kiinnostunut vegaanisuudesta, koita saada häntä kokeilemaan edes kerran viikossa kasvisruokaa. Se on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Harmiksi, jotkut ihmiset eivät kuitenkaan vain välitä tarpeeksi muuttuakseen, eikä siitä saa suuttua. Seinille on aivan turha yrittää puhua. Keskitä energiasi niihin, jotka ovat asiasta kiinnostuneita.

Kokkaa. Tie sydämeen kulkee vatsan kautta, eikö näin? Paras tapa saada läheisesi kiinnostumaan kasvisruuasta on tarjota heille maukasta ruokaa. Jos pavut tai vihannekset eivät pelkältään maistu, kokeile tehdä niistä vaikka pihvejä tai levitettä! Animalian Vegekesä-kampanjasta löytyy paljon herkullisia reseptejä myös nirsoille ja nuorille syöjille. Netti on taas lukuisia kasvisblogeja täynnä.

Kun itse kokkaaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, nykyään kaupasta löytyy onneksi pilvin pimein vegaanisia valmisruokia soijanakeista vihiksiin. Kasvipohjaiset maitotuotteet taas tunnetkin varmaan jo. Niillä on helppo aloittaa vegaaniruokavalioon siirtyminen, sillä valinnanvaraa löytyy loputtomasti ja maku on mieto. Esittele läheisillesi korvaavia tuotteita. Jos he ovat syöneet ennen mustikkajugurttia, tarjoa heille vastaavaa soija- tai kaurajugurttia! Näyttämällä, että vegaaniruoka on helppoa ja hyvää, saat ihmiset kiinnostumaan siitä.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat ja tepsivät! Jos lähipiirisi ei ole kiinnostunut vegaanisuudesta, niin muista käytössä olevat Facebookin lukuiset vegaaniryhmät. Sieltä löytää ainakin tukea ja samanlaisia ihmisiä.

 

 

 

 

 

Ida Porkka, lukiolainen, Animalian kesätyöntekijä

Kuva: Annu Piensoho