Miten aloitat kasvisyönnin ja vaikutat eläinoikeuksiin

nuori_animaali-e1443175127335Kasvisyönti on helpompi aloittaa askel kerrallaan – aluksi kannattaa ottaa selvää kasvisvaihtoehdoista ja kasvisyönnistä yleensäkin. Liha on kätevää jättää pois ensimmäisenä ja korvata se esimerkiksi soijalla/tofulla. Kanamunat ja maidon voi myös korvata kasviperäisillä tuotteilla. Esimerkiksi Alprolla on paljon erilaisia vegaanisia vaihtoehtoja maidolle ja jugurteille.

Jokainen askel kohti kasvipainotteisempaa ruokavaliota on tärkeä ja yhtälailla arvokas. Voi tuntua turhauttavalta, jos ei pysty olemaan täysin vegaani heti, mutta tärkeintä on yrittää ja kokeilla eri kasvisvaihtoehtoja. Hyviä vinkkejä vegaanisuuteen tarjoavat muun muassa Animalian ja Vegaaniliiton sivut.

Eläinoikeuksiin pääsee vaikuttamaan helpoiten eri järjestöjen kautta. Esimerkiksi, Animalia, SEY ja HESY järjestävät vapaaehtoistoimintaa. Voit esimerkiksi laittaa heille sähköpostia ja kysellä miten voisit auttaa tai nettisivujen kautta liittyä jäseneksi tai vapaaehtoiseksi.

Järjestöt yleensä tiedottavat nettisivuillaan ja facebookissa tulevista tapahtumista, joihin kannattaa mennä mukaan. Tapahtumat ovat yksi tapa vaikuttaa, sillä niistä saa tietoa ja tapaa samanhenkisiä ihmisiä.

Kannattaa muistaa, että omien mahdollisuuksien mukaan kannattaa ryhtyä kasvisyöjäksi ja eläinten oikeuksien kannattajaksi. On hyvä tehdä parhaansa, muttei ottaa turhaan liian suurta stressiä, jos ei onnistu omien tavoitteiden mukaan heti. Jokainen askel kohti vegaanisuutta ja eläinoikeuksien tukemista on tärkeä.

Jeni Rinne
Kirjoittaja työskenteli Animalialla kesätyöntekijänä Vegekesä-kampanjassa

Katso Animalian Vegekesä-kiertueen sivuilta herkulliset kesävegereseptit ja kiertueen pysäkkiaikataulu!