Hirven vasojen suoja säilytettävä metsästysasetuksessa

Hirviemojen sekä useiden muiden metsästettävien lajien vasasuoja tulee säilyttää metsästysasetuksessa, vaatii Animalia.

Hirvinaaras, jota vuotta nuorempi jälkeläinen seuraa, on tällä hetkellä rauhoitettu. Metsästysasetuksen muutoksessa ehdotetaan, että vasallisen hirviemon saisi jatkossa ampua lokakuun toisesta lauantaista lähtien.

”Vasasuojan poistaminen vaarantaa poikasten selviytymisen ja voi aiheuttaa huomattavia eläinsuojelullisia ongelmia, kun vielä emoaan seuranneet poikaset jäävät metsään pärjäämään omillaan”, sanoo vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä Animaliasta.

Vasasuojan poistaminen on sitä ongelmallisempaa, mitä pohjoisemmaksi Suomessa mennään. Etelä-Suomessa vasoilla on paremmat mahdollisuudet selvitä talvesta ilman emoa, mutta Pohjois-Suomessa iso osa vasoista voi jäädä heitteille ja pahimmillaan menehtyä.

Hirvien vasat seuraavat emojaan yleensä aina seuraavaan kevääseen asti. Emojen kiima-aikana syksyllä vasat seuraavat emojaan hieman löyhemmin, mikä on mahdollisesti lisännyt riskiä vasallisen emon kaatamisesta. Tämän vuoksi metsästäjät eivät ole uskaltaneet kaataa naarashirviä ja hirvien sukupuolijakauma on vinoutunut. Kiiman jälkeen vasat lyöttäytyvät taas tiiviimmin emojensa seuraan, jolloin riskit vasallisten emojen kaatamisesta pienenevät.

”Vasasuojan poistamista ei voida perustella millään tavoin eläinten edulla. Vasasuojan poistamisen suurin syy vaikuttaa olevan metsästäjien saamien rangaistusten keventäminen. Vasasuojaa on perusteltu nykyisen asetuksen muistiossa nimenomaan eläinsuojelullisista syistä”, painottaa Kivelä.

Animalia suhtautuu metsästykseen kriittisesti. Luonnonvaraisten eläinten kohtelua ei tule käsitellä ainoastaan kannan säätelyä koskevista näkökulmista.

Lisää aiheesta: Animalian lausunto maa- ja metsätalousministeriölle

Lisätietoa:

Mai Kivelä
toiminnanjohtaja vs.
mai.kivela@animalia.fi
p. 050 384 5072