Särkänniemen delfiinejä ei saa siirtää Kreikkaan

Särkänniemen delfiinejä ei saa siirtää Kreikkaan

Animalia vaatii, että Särkänniemi luopuu suunnitelmastaan siirtää delfiininsä Kreikassa sijaitsevaan Attica Zoological Parkiin. Särkänniemen tulee harkita vakavasti muita vaihtoehtoja, sillä Attican eläinpuisto ei täytä eläinten hyvinvointivaatimuksia. Lisäksi Kreikassa on vireillä delfinaariokielto.

”Attican eläinpuistossa on kuollut viisi delfiiniä ennenaikaisesti viimeisten viiden vuoden aikana, viimeisimpänä Orion-niminen uros tänä vuonna. Eläinpuiston altaat ovat ulkoaltaita, joissa delfiineille ei ole tarjolla riittävästi suojaa auringolta ja lisäksi delfiinien asuinaltaat ovat matalammat kuin Särkänniemessä”, sanoo Animalian delfinaarioasiantuntija Niina Lätti.

On perusteltua pelätä, ettei tällainen laitos pysty tarjoamaan Särkänniemen delfiineille kunnollista huolenpitoa varsinkin, kun osa eläimistä on sairaita ja tarvitsee jatkuvaa erikoishoitoa.

Kreikka on erittäin ongelmallinen sijoitusmaa myös siksi, että maassa on vireillä delfinaariokielto. Kreikan laki kieltää jo nyt villieläinnäytökset, mutta lakia ei kuitenkaan valvota. Atticassa ja koko Kreikassa on jäljellä vain kaksi vangittua delfiiniä Liettuasta, ja nämä voitaisiin palauttaa omistajalleen. Liettualaiset delfiinit olivat Atticassa lainassa Klaipedan allasremontin takia.

”Särkänniemen delfiinien siirto Kreikkaan vesittäisi paikallisen eläinsuojeluliikkeen pitkän työn delfinaarioiden kieltämiseksi. Attica rakennettiin ilman rakennuslupaa, sen delfiinit tuotiin maahan ilman tuontilupaa ja laitos toimii vastoin Kreikan lakia, joka kieltää kaikkien villieläinten käytön näytöstoiminnassa”, painottaa Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

”Särkänniemen delfinaarion tulee kantaa vastuu eläimistä myös delfinaarion sulkemisen jälkeen. Eläimet tulee saada lopulta luonnonvesiturvapaikkaan, mutta väliaikaisen sijoituspaikan tulee tarjota delfiineille vähintään samantasoiset elinolosuhteet kuin Särkänniemi.”

Animalia vaatii, että Särkänniemi on säilyttää delfiinien omistajuuden, pitää ne EU:n alueella eikä salli niiden lisääntymiskäyttöä.

Lisätietoa Animalian vaatimuksista Särkänniemen delfiinien tulevaisuudelle: animalia.fi/animalian-dolphinaria-free-europe-verkoston-vaatimukset-koskien-sarkanniemen-delfiinien-tulevaisuutta/

Lisätietoa:

Niina Lätti
Delfinaarioasiantuntija
niina.latti@animalia.fi
p. 041 5071390

Mai Kivelä
toiminnanjohtaja (vs)
mai.kivela@animalia.fi
p. 050 384 5072