Pandat eivät kuulu Suomeen – uhanalaisia villieläimiä ei tule käyttää eläintarhojen vetonauloina

Pandat eivät kuulu Suomeen – uhanalaisia villieläimiä ei tule käyttää eläintarhojen vetonauloina

Animalia on huolissaan Ähtärin eläinpuiston suunnitelmista vuokrata Kiinasta isopandoja ensi vuonna. Pandoja ja muita villieläimiä ei tule pitää eläintarhoissa ihmisten viihdykkeenä.

”Pandat ovat sopeutuneet Kiinan ilmasto- ja luonnonoloihin ja niille on vaikeaa luoda Suomessa lajinmukaisia olosuhteita. Näin vaativia, uhanalaisia eläimiä olisi vastuutonta tuoda tuhansien kilometrien päähän elinympäristöstään”, sanoo Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Isopandat ovat sopeutuneet lauhkeaan ilmastoon ja Suomen olosuhteissa ne joutuisivat todennäköisesti olemaan talvisin sisätiloissa. Pandat syövät lähes yksinomaan bambua, jota jouduttaisiin pääasiassa tuomaan ulkomailta.

”Tarhaolosuhteissa vaikeasti lisääntyvillä pandoilla ei olisi lajin suojelun kannalta suurta merkitystä Ähtärissä, vaan niiden suojelua tulisi tukea lajin elinympäristössä Kiinassa. Lisäksi pandojen vuokraaminen eläintarhoihin ympäri maailmaa saattaa lisätä niiden pyydystämistä luonnosta tarhoja varten”, muistuttaa Kivelä.

Tarhoissa toiminta ei tapahdu eläinten ehdoilla. Maksavan  yleisön houkuttelemiseksi eläintarhoihin kerätään näyttäviä ja eksoottisia lajeja, joille on usein vaikea luoda eläinten tarpeet täyttävä elinympäristö. Tyypillisiä hyvinvointiongelmia eläintarhoissa ovat tilan ja virikkeiden puute.

Isopanda on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Isopandoja elää Kiinassa vapaana ainoastaan noin 1800 yksilöä ja nämäkin vain kolmen maakunnan alueella. Elinympäristön häviäminen ja salametsästys ovat lajin suurimpia uhkia.

Animalia kannustaa ihmisiä tutustumaan eläimiin niiden luontaisissa olosuhteissa esimerkiksi vastuullisen luontomatkailun puitteissa tai tuotantoeläinten turvakodeissa.

Lisätietoja:

Mai Kivelä
toiminnanjohtaja (vs)
mai.kivela@animalia.fi
p. 09 720 65910