Vuorikiipeilijän valinta

Carina Räihä on kokenut vuorikiipeilijä ja maailmanmatkaaja, jonka sydäntä lähellä ovat eläimet. Rakkaita ovat niin kotona kehräävät kaksi rescue-kissaa kuin kaukomailla kohdatut Himalajan kulkukoirat tai villieläimet. Räihän huoli eläimistä johti tärkeään päätökseen – hän laati testamentin Animalialle.

Mercury on toinen Carina Räihän kahdesta rescue-kissasta, jotka ovat omia erilaisia persooniaan. Ne ovat opettaneet Räihälle miten samanlaisia tarpeita eläimillä ja ihmisillä on, ja kuinka herkkiä olentoja kissatkin ovat.
Mercury on toinen Carina Räihän kahdesta rescue-kissasta, jotka ovat omia erilaisia persooniaan. Ne ovat opettaneet Räihälle miten samanlaisia tarpeita eläimillä ja ihmisillä on, ja kuinka herkkiä olentoja kissatkin ovat.

”Kun matkustan maailmalla, en voi välttyä ajatukselta, että meidän on ajateltava omaa maata laajemmin. Myös eläinasiat ovat globaaleja; kulutamme Suomessa esimerkiksi ulkomailla valmistettuja eläinperäisiä vaatteita ja ruokaa”, Räihä pohtii.

”Toisaalta ei ole itsestään selvää, että Suomessa eläinten olot ovat paremmat kuin muualla. Riippuen kulttuurista, monissa köyhemmissäkin maissa eri eläinlajeja arvostetaan ja kohdallaan paremmin. Joissakin maissa tuotantoeläimet saavat olla vapaammin, enemmän ulkona ja siten elää parempaa elämää verrattuna Suomen tehotuotannossa eläviin eläimiin.”

Testamentti tärkeimpien asioiden puolesta

Räihä on jo pitkään tukenut Animaliaa, sekä muun muassa Aasian sappikarhujen parissa työskentelevää Animals Asia -järjestöä. Testamentin laatiminen Animalialle oli luonteva valinta, sillä Räihä tuntee järjestön toiminnan parhaiten Suomessa.

”Koen, että Animalian kautta testamenttini ohjautuu parhaiten itselleni tärkeään työhön. Animalia pystyy myös vaikuttamaan yhteiskunnassamme asemansa myötä”, Räihä kertoo.

Testamenttien laatiminen hyväntekeväisyysjärjestöille on Suomessa suhteellisen harvinaista verrattuna moniin muihin Euroopan maihin. Testamentin laatiminen on kuitenkin helppoa ja siihen saa lakiapua.

”Testamentin tekemisessä ei kannata viivytellä. Yksi mahdollisuus on jättää vaikkapa osa perinnöstään eläimille tai muuhun hyväntekeväisyyteen.”

Omat elämäntavat, pienet teot

Eläinten puolesta puhuminen on Räihälle sydämen asia. Lapsuuden kokemukset lemmikeistä ja tunne tasavertaisuudesta niiden kanssa loivat pohjan hänen eläinsuhteelleen.

”Viime vuosina tunne siitä, kuinka samanlaisia olemme eläinten kanssa ja kuinka tärkeää on toimia niiden puolesta, on vain syventynyt”, pohtii Räihä.

”Pienilläkin teoilla on merkitystä. Syksyllä Turkissa matkustaessani tutustuin katukissaongelmaan ja palasin auttamaan paikallisia vapaaehtoisia, jotka tekevät työtä katukissojen kanssa. Lomallakin voimme antaa aikaamme ja työpanostamme, joilla voi olla suuri merkitys niiden saajalle.”

Veganismi on niitä arjen tekoja, joiden Räihä uskoo vaikuttavan eläinten asemaan, kun tarpeeksi moni ihminen tekee saman eettisen valinnan. Jo ennen kasvisruokavalioon siirtymistä terveelliset ruokatottumukset ja vähäinen lihan käyttö olivat olleet osa hänen elämäänsä. Maito- ja luomulihatuotteet kuitenkin kuuluivat toisinaan ruokavalioon.

”Lopulta Animalian kouluvierailijoiden koulutuksessa minut haastettiin kysymällä ’Et kai tosissasi luule, että luomusika voi hyvin kun sen virikkeenä on ketjunpala?’ Tämä oli se ratkaiseva hetki, josta alkoi vegaanisuus ja prosessi, jonka aikana eläinkuvani muuttui”, muistelee Räihä. ”Alusta alkaen vegaanina eläminen on sujunut erinomaisesti ja voin entistä paljon paremmin. Tarjontaa on tavallisissakin kaupoissa yhä enemmän.”

Muutos lähtee yksilöistä

Vaikka Suomessa kasvisruokavalio on yhä useamman ihmisen valinta ja eläinten oikeuksista puhutaan avoimemmin, näkee Räihä eläinten oloissa paljon parannettavaa.

Tuotanto– ja turkiseläinten olot ovat meillä huonommat verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. Iso ongelma on se, että poliittiset vaikutusmahdollisuudet varsinkin nykyhallituksen aikana ovat olemattomat, sillä hallituksemme ajaa eläintuottajien kaupallisia etuja. Siksi jokaisen yksilön ja hänen toimintansa merkitys on suuri.”

Räihä mainitsee eläinten oikeuksien saralla esikuvakseen yhdysvaltalaisen eläinaktivistin Gary Yourofskyn, joka on vaikuttanut veganismin lisääntymiseen ja eläinoikeusasioiden esille nousuun muun muassa Israelissa. ”Ihailen myös kaikkia niitä eläinoikeusjärjestöjen työntekijöitä ja vapaaehtoisia, jotka tekevät pyyteetöntä ja tärkeää työtä eläinten eteen. Kaikki he ovat esikuviani.”

”Minulle on tärkeää tuntea tekeväni joka päivä jotakin, omilla valinnoilla ja teoilla. Meitä eläinten puolesta puhuvia ei ole paljon, siksi kannustan kaikkia toimimaan. Maailma on mennyt sellaiseksi, että on toimittava.”

Teksti: Hannele Ahponen
Kuva: Mika Kangas

Haluatko tietää lisää testamenttilahjoittamisesta? Järjestämme noin kerran vuodessa testamentti-illan, jossa Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff käy läpi yleisimpiä testamenttaamiseen liittyviä kysymyksiä. Voit myös ottaa meihin yhteyttä koska tahansa. Käsittelemme yhteydenotot luottamuksellisesti, eivätkä ne sido sinua mihinkään. Lisätietoja Testamenttilahjoitus-sivulla.