Koko kylän ikioma loppakorva – Floppy

Koko kylän ikioma loppakorva – Floppy

Isokokoinen ruskeanharmaa koira alkoi seurata minua ja kahta omaa koiraani järven rannan lenkeillä. Se lähti jälkeemme kylän pääaukiolta ja haukahteli römeällä äänellä koirilleni komennuksia.  Alkoi hiukan pelottaa, kun tämä loppakorva kulki aina yksin. Sen asema selvisi, kun kerran olin pääkadun pikkukaupassa asioimassa ja koira taas lotkotteli ohi kuin maailman omistaja.
”Kenen koira tuo on? Aina ilman isäntää vapaana! ihmettelin kauppiaalle.
Menimme yhdessä kadulle katsomaan ja kauppias naurahti: ”Ai tuo, no sehän on meidän kaikkien yhteinen kyläkoira, tosi kiltti ja hyvin viisas. Se tuntee kellonkin. Menee aina samaan aikaan koulun eteen tervehtimään kotiin lähteviä lapsia.”
”Mikä sen nimi on?”
Kauppias ei muistanut, mutta kadun toisella puolella autossaan istuva mies oli kuullut keskustelumme ja huusi:
Floppy! Sen nimi on Floppy!

Kylän koiran kaverina

Niin tutustuin Floppyyn, josta tulikin sitten ensimmäinen hyvä ystäväni uudessa kotimaassani Italiassa. Olin muuttanut eläkepäiviksi Italiaan kahden länsigöötanmaan pystykorvani kanssa keväällä 2009.
Lomamatkoilla oli tullut jo tutuksi kaunis järvenrantakaupunki – tai ehkä pikemminkin kylä – Trevignano Romano. Rooman pääkaupunkialueeseen kuuluvassa Trevignanossa asuu noin 5500 vakituista asukasta, mutta keväisin ja kesäisin asukasluku moninkertaistuu.
Luonnonmullistusten yhteydessä tuhansia vuosia sitten syntynyt puhdasvetinen kraaterijärvi Lago di Bracciano on syvä ja vailla saaria. Sitä ympäröivien luonnonpuistojen kukkuloiden juurelle on syntynyt kolme pientä kaupunkia: Bracciano, Anguillara Sabazia ja Trevignano Romano.
Asuin ensimmäiset vuodet koirieni kanssa keskustan ulkopuolella kukkuloilla, mutta aina kun tulimme lenkille järven rannalle, ei mennyt kauankaan, kun joukkoon liittyi Floppy iloisesti häntäänsä heiluttaen. Väritykseltään se oli hyvin samanlainen kuin pienet gööttini. Pian se adoptoikin ne ikään kuin pennuikseen ja seuratessaan meitä lenkeillä suojeli niitä muilta koirilta.
Kaikki tunsivat Floppyn ja tervehtivät sitä kaduilla, mutta se oli hyvin valikoiva. Mihin lienee hajuaistiin tai katsekontaktiin liittyen se valitsi juuri ne ihmiset, joiden kanssa se halusi jakaa elämäänsä.
Minua ja vierailulla Trevignanossa käynyttä tytärtäni se rakasti ja seurasi meitä kaikkialle. Jos sen ei sallittu tulla mukaan ravintolan terassille, se jäi odottelemaan ulkopuolelle. Se kulki mukana luontoretkillä Trevignanon linnakkeelle ja kukkuloiden puistoihin, pari kertaa tuli kotiinkin asti. Mietin jo vakavissani, voisinko antaa sille kodin, mutta sitten ymmärsin, että sille tärkeintä oli vapaa liikkuvuus Trevignanon keskustassa.

IMG_0194_2
Kuva: Raili Manninen

Floppy oli alun perin ollut englantilaisen, kukkuloilla asuneen perheen koira. Perheellä oli pieniä lapsia eikä riittävästi aikaa koiralle. Floppy lähti siksi omille teilleen eikä pian suostunut lainkaan palaamaan kotiin.
Se oli löytänyt tukikohdan Trevignanon vanhasta kaupungista centro storicosta, jossa ei ollut liikennettä. Siellä se usein seurusteli mummojen ja pappojen kanssa, jotka juttelivat puistonpenkeillä istuskellen. Erään eläkkeellä olevan insinöörin talon portaille sille oli laitettu makuualusta ja vesikuppi. Talven kylmimpinä kuukausina se sai mennä insinöörin varastoon majailemaan yöksi.
Kaikki trevignanolaiset tunsivat Floppyn. Ruuasta sillä ei ollut puutetta. Sillä oli hyvät kontaktit paikallisiin pikkukauppoihin. Se tiesi, mihin aikaan kannatti mennä lihakaupan edustalle odottelemaan luita pureskeltavaksi tai ravintolan keittiön tuntumaan ruokaa hakemaan. Trevignanon eläinlääkäri piti huolta sen terveydestä ilmaiseksi.
Trevignanossa koirat saavat olla irti vain omistajansa valvonnassa. Floppylla oli kuitenkin erivapaus: paikallispoliisi salli vain sen seikkailla keskustassa vapaana ilman ohjaajaa.  Kun irtokoiria etsivät rankkurit kerran pidättivät Floppyn, poliisi tuli apuun ja vapautti sen.
Floppy löysi eräänä päivänä uuden tukikohdan rantakadun suositusta ravintolasta. Perheravintolan kolme tarjoilijasisarusta Marco, Francesca ja Silvia ystävystyivät sen kanssa. Floppy sai levätä ravintolassa, jos oli väsynyt. Iltaisin ja ravintolan ollessa suljettuna se seurasi sisaruksia heidän kotiinsa ja jäi sinne usein yöksi.
Trevignanolaiset tarjosivat Floppylle turvallisen liikkuvuuden autojen seassa joskus vilkkaastikin liikennöidyillä kotikaduilla. Floppylla oli aina etuoikeus ylittää katu.
Se oli hyväkuntoinen, vaikka ikää oli jo jotain 12 vuotta.
Vuonna 2013 Trevignanossa vietettiin suojeluspyhimyksen San Bernardinon jokavuotisia juhlia Floppylle kohtaloikkain seurauksin. Juhlan aikana Trevignanossa oli poikkeuksellisen vilkas liikenne ja autoja puikkelehti paljon vielä aamuyön tunneilla keskustan pienillä kaduilla.
Juhlan jälkeen Floppy oli kadoksissa. Lopulta se raahautui kantaravintolaansa verisenä ja voimattomana. Ilmeisesti se oli joutunut tuntemattoman auton töytäisemäksi ja jätetty loukkaantuneena tien varteen.
Trevignanon eläinlääkäri ei enää pystynyt pelastamaan sen elämää. Floppy siirtyi ystävien ympäröimänä eutanasiassa rauhallisesti rajan taa.
Floppylla oli ollut vapaa ja rikas elämä ystävien tukemana Trevignanossa kauniin luonnon keskellä. Sen viimeinen leposija löytyi Trevignanon luonnonpuiston kukkuloilta, mistä on näköala yli koko järvialueen. Siellä se vartioi kotikyläänsä aina valppaana.
Floppyn muisto elää kaikkien trevignanolaisten mielessä.

IMG_0088_2
Kuva: Raili Manninen

 Pitovaikeuksissa tien varteen

Italiassa hylätään vuosittain noin 100 000 – 150 000 koiraa. Suurin osa – noin 60 000 – hylätään kolmen kesäkuukauden aikana. Vielä 2000-luvun alkupuolella oli varsin yleistä, että koira saatettiin jättää pitovaikeuksien takia kytkettynä moottoritien varteen, metsään tai puistoon siinä toivossa, että joku eläinystävä korjaisi sen hoitoonsa. Kesähelteillä moni hylätty koira joutui tien varressa odottamaan julmaa kuolemaa.
Koirien jättäminen tien varteen on onneksi vähentynyt, mutta eläinsuojeluyhdistykset arvioivat, että noin 800 000 koiraa vaeltelee eri puolilla Italiaa vailla omistajaa ja omaa huoltajaa.
Maaseudun monissa pikkukylissä Floppyn tapainen kylän koira on varsin yleinen. Useimmiten kyseessä on eri syistä hylätyksi tullut koira, joka vaeltelee etsien ruokaa ja lepopaikkaa baarien ja ravintoloiden terasseilta tai maatilojen yhteydestä tai jäteroskiksista. Kaikilla niillä ei kuitenkaan ole niin hyvää asemaa kotikylässään kuin Floppylla oli.
Niin kuin muissakin Euroopan maissa Italiassakin tehdään paljon kodittomien eläinten elämän helpottamiseksi. Eläinsuojelujärjestöjen arvion mukaan erilaisiin koiratarhoihin on sijoitettu peräti 1 600 000 koiraa.
Mutta samaan aikaan on ihmisiä, joille kotieläin on vain esine. Se on hankittu tietyssä tilanteessa vahdiksi, paimeneksi tai kotiseuraksi, mutta kun sitä ei enää tarvita tai sen hoitaminen aiheuttaa ongelmia, se hylätään – sitä helpommin mitä halvemmalla se on aikoinaan hankittu.
Pentutehtailuakin on edelleen Italiassa ja pentuja saatetaan myydä toreilla.  Salakuljetettuja pentuja on usein löydetty rajatarkastuksissa. Lähtömaana on usein Romania.

Raili Manninen

Kirjoittaja on suomalainen toimittaja ja kirjailija, joka asuu Italiassa.