Botuliinitoksiinin eläinkokeista olisi vihdoin luovuttava

Botuliinitoksiinin eläinkokeista olisi vihdoin luovuttava

Botuliinitoksiinin, joka on bakteerin tuottama hermomyrkky, tunnetuin käyttötapa on sen käyttö kosmeettisena valmisteena. Botuliinitoksiinia pistämällä vähennetään kasvojen ryppyjä ja juonteita. Huolimatta vuonna 2013 EU:ssa voimaan tulleesta kosmetiikkatuotteiden eläinkoekiellosta saavat botuliinitoksiinin eläinkokeet jatkua: se kun on tuote, joka pistetään ihon alle, jolloin kosmetiikan määritelmä ei koske sitä. Tämän laissa olevan porsaanreiän takia sallitaan vähintään kymmenientuhansien hiirien käyttö näissä myrkyllisyystesteissä joka vuosi EU:ssa. Botuliinitoksiinin tunnetuin kauppanimi on Botox. Botuliinitoksiinia käytetään myös lääketieteellisiin tarkoituksiin, mutta sen kosmeettinen käyttö on jatkuvasti kasvava bisnes.

sirittelevä hiiriBotuliinitoksiinin testaamiseen käytetään paljon kärsimystä aiheuttavaa LD50-myrkyllisyystestiä. Hiirien vatsaonteloihin injektoidaan vaihtelevia annostuksia botuliinitoksiinia, minkä tavoitteena löytää se annos, joka tappaa puolet injektoiduista eläimistä. Hitaasti etenevä myrkytys aiheuttaa suurta kärsimystä eläimille, jotka tukehtuvat lopulta lihasten halvaantumisen takia.

Brittiläinen yritys Ipsen, saksalainen Merz ja japanilainen Eisai käyttävät yhä hiiriä kiistanalaisissa myrkyllisyyskokeissa botuliinitoksiinituotteidensa takia – huolimatta siitä, että eläinkokeeton tutkimusmenetelmä on hyväksytty kilpailevan yrityksen Allerganin käyttöön.

Allergan on saanut hyväksynnän USA:n ja Euroopan viranomaisilta eläinkokeettoman solumenetelmän käyttöön botuliinitoksiinin myrkyllisyyden selvittämiseksi. Yrityksen tuotemerkki on Botox. Allergan on näyttänyt hienoa esimerkkiä siitä, että on mahdollista korvata myrkyllisyystutkimuksen eläinkokeet solututkimuksella. Kuitenkin Merz, Ipsen ja Eisai käyttävät yhä julmaa ja vanhentunuttta LD50-eläinkoetta.

European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) –yhdistyksen jäsenjärjestöt järjestävät tällä viikolla lukuisia tempauksia ympäri Euroopan botuliinitoksiinin takia tehtävien eläinkokeiden kieltämiseksi. Animalia yhdessä muiden ECEAE:n jäsenjärjestöjen kanssa vaatii eläinkokeita botuliinitoksiinin myrkyllisyystutkimuksessa käyttäviä yrityksiä luopumaan näistä kokeista välittömästi.

On täysin hyväksymätöntä, että tuhansien hiirien kärsimykset ja kuolemat jatkuvat sellaisen kosmetiikkatuotteen takia, jolle on jo hyväksytty EU:ssa korvaava eläinkokeeton tutkimusmenetelmä. Vaadimme viranomaisia ja yrityksiä toimimaan, jotta eläimillä tehtävät botuliinitoksiinikokeet saadaan menneisyyteen.

Lisätietoja:
http://www.eceae.org/en/what-we-do/campaigns/botox

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija
Animalia

jäseneksi